/>
Pandemia COVID-19 a schimbat stilul de viata cu care ne-am obisnuit, in moduri neasteptate. Masurile luate de oficialitati pentru limitarea raspandirii inferctiei cu Sars-CoV2 au vizat protectia cetatenilor. O categorie aparte afectata direct de aceste masuri este cea a femeilor insarcinate care isi nasc bebelusii in perioada pandemiei.
PROIECT SOCIAL pentru sustinerea mamelor cu COVID-19 in initierea si mentinerea alaptarii:
Mamele COVID-19+ care isi doresc sa alapteze beneficiaza de consiliere in alaptare GRATUIT in perioada pandemiei pentru:
- initierea alaptarii
- mentinerea lactatiei in timpul separarii de bebelus
- atasarea corecta la san a bebelusului (dupa terminarea perioadei de separare)
- tranzitia alimentatiei bebelusului de la dispozitivele de hranire alternative la san (daca se doreste acest lucru)
- achizitia de pompe de san cu 50% reducere pentru mamele cazuri sociale (mame singure, minore sau cu venituri mici), cu sprijinul pufushop.ro
Programarile se fac la numarul de telefon 0732191243 sau pe pagina de Facebook Dr Cristina Vancsa - consultant babywearing si alaptare IBCLC.
Consultatiile se vor desfasura online (prin aplicatiile Zoom sau WhatsApp), iar suportul ulterior va fi asigurat prin mesaje.
Mamele au dreptul sa alapteze! Bebelusii au dreptul sa fie alaptati! Sustine proiectul social de incurajare a mamelor separate de bebelusi in maternitati, in perioada pandemiei! Impreuna le putem oferi sprijin in initierea si mentinerea alaptarii!
Mai jos aveti linkul catre Metodologia privind nasterea la gravidele cu infectie suspicionata/ confirmata cu SARS-CoV-2/COVID-19, preluarea, ingrijirea si asistenta medicala a nou-nascutului, metodologie elaborata de Comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii si actualizata in data de 29.03.2020
[1]METODOLOGIA PRIVIND NASTEREA LA GRAVIDELE CU INFECTIE SUSPICIONATA/CONFIRMATA CU SARS-COV-2/COVID19, PRELUAREA, INGRIJIREA SI ASISTENTA MEDICALA A NOU NASCUTULUI
Aveti aici cateva paragrafe privind alaptarea:
[…]9. Alaptarea:
Desi recomandarile OMS [6] sustin posibilitatea alaptarii la lehuzele infectate COVID-19, avand in vedere infrastructura sectiilor de obstetrica-ginecologie si neonatologie a maternitatilor din Romania precum si amploarea pandemiei COVID-19 in Romania se recomanda izolarea nou-nascutului de mama infectata si hranirea acestuia cu formula de lapte. Recomandam mentinerea lactatiei prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obtinut se colecteaza, se depoziteaza si se dezafecteaza urmand circuitul obisnuit al deseurilor infectioase.
• Decizia de intrerupere a alaptarii trebuie luata in mod individualizat, de catre echipa multisciplinara care se ocupa de managementul cazului (caz suspect sau caz confirmat).
• Se va asigura consilirea psihologica privind decizia de separare a mamei de copil si intreruperea alaptarii;
[…]Separarea si izolarea nou nascutului in conditiile in care mama este pozitiva pentru Covid-19 si testarea prin exsudat oro-nazo-faringian.
[…]Mama poate intra in contact cu nou nascutul si poate incepe alaptarea doar dupa ce exista 2 teste succesive negative din exsudatul nazo- si orofaringian prin metoda RT-PCR, la interval de 24 ore, pentru ambii (mama si nou nascutul) si starea clinica a mamei si a nou nascutului permite aceasta.
In concluzie, mama nu isi poate vedea bebelusul si laptele matern este aruncat (sau lactatia oprita), conform protocolului Societatii de Obstetrica Ginecologie din Romania.
Sa vedem ce se intampla in lume:
- OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda ca mama si nou-nascutul sa nu fie separati si alaptarea sa fie initiata imediat dupa nastere, cu respectarea unor masuri de siguranta si igiena (purtarea de masca, spalat frecvent pe maini, etc). Aici aveti pozitia OMS [2]
- CDC (Centers for Disease Control and Prevention), desi initial recomanda separarea mamei de bebelus, a revenit asupra deciziei. Separarea bebelusului si intreruperea alaptarii nu aduc beneficii in vederea limitarii transmiterii infectiei cu SARS-CoV-2 si au numeroase dezavantaje pe termen mediu si lung. Aici aveti pozitia CDC [3]
- UNICEF - recomanda mentinerea contactului mamei-bebelus, initierea alaptarii imediat dupa nastere si respectarea masurilor de igiena. Aici aveti pozitia UNICEF [4]
- cercetatorii Centrului Medical Amsterdam studiaza laptele matern al mamelor COVID-19+, descoperind anticorpi care ar putea ajuta in producerea unui tratament eficient contra SARS-CoV-2. Aici aveti prezentarea [5]
Mamele au dreptul sa alapteze! Bebelusii au dreptul sa fie alaptati! Sustine proiectul social de incurajare a mamelor separate de bebelusi in maternitati, in perioada pandemiei! Impreuna le putem oferi sprijin in initierea si mentinerea alaptarii!